katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Wątróbka na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo lubię wątróbkę i każdy sposób jej przygotowania dla mnie jest smaczny. Na pomidorowo też jest smaczna.

Wątróbka na pomidorowo

Składniki:

Wątróbka na pomidorowo

 

  • wątróbka wieprzowa 60 dag
  • jabłko 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka na pomidorowo
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowany czosnek i cebulę, gdy zacznie się rumienić dodać przecier pomidorowy (koncentrat). Chwilę razem przesmażamy.

Podlewamy wodą i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Jeśli trzeba zagęszczamy sos mąką. Doprawiamy dość mocno do smaku.

Jabłko obieramy i kroimy w większą kostkę.Wątróbkę (można wymoczyć w mleku)oczyszczamy i kroimy. Obsmażamy na oleju i dodajemy przygotowane jabłka.

Smażymy małą chwilkę i przekładamy do sosu. Wszystko razem ogrzewamy ok 30 min.

Część jabłka można odłożyć i dodać na koniec duszenia.