jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurczak faszerowany wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Taki kurczak wychodzi soczysty, a użyty farsz dodatkowo przechodzi danie niesamowitym aromatem. Osobiście podałam go na ciepło, ale można także serwować na zimno.

Kurczak faszerowany wołowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak faszerowany wołowiną

SKŁADNIKI

  • 500 gram wołowiny,
  • 300 gram pieczarek,
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kurczak (1,2 kg)
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa,
  • Mała cebula,
  • Sól , pieprz do smaku,
  • Papryka ostra do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Olej,
  • Pęczek natki pietruszki,

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany wołowiną

ETAP 1

Kurczak faszerowany wołowiną
przygotowujemy składniki nadzienia i łączymy je

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane przysmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.
Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Mięso mielimy. Do zmielonego dodajemy przygotowane składniki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

ETAP 2

Kurczak faszerowany wołowiną
z kurczaka usuwamy korpus

Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus.

ETAP 3

Kurczak faszerowany wołowiną
przygotowanego kuyrczaka nacieramy przyprawami

Gotowego nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka, pieprzem i papryką.

ETAP 4

Kurczak faszerowany wołowiną
Po przyprawieniu nadziewamy kurczaka wołowiną

Przyprawionego kurczaka napełniamy przygotowanym wołowym nadzieniem i dokładnie zszywamy dratwą nawleczoną na igłę.

ETAP 5

Kurczak faszerowany wołowiną
po zaszyciu kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego

Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo związujemy mu nóżki i skrzydełka , by po upieczeniu ładnie dolegały do całości.

Kurczaka skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 90 minut w 190°C.

W trakcie pieczenia podlewamy wytopionym sosem. Upieczonego wyjmujemy i podajemy.