Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany wołowinąETAP 1
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane przysmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.
Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Mięso mielimy. Do zmielonego dodajemy przygotowane składniki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
ETAP 2
Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus.
ETAP 3
Gotowego nacieramy olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka, pieprzem i papryką.
ETAP 4
Przyprawionego kurczaka napełniamy przygotowanym wołowym nadzieniem i dokładnie zszywamy dratwą nawleczoną na igłę.
ETAP 5
Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodatkowo związujemy mu nóżki i skrzydełka , by po upieczeniu ładnie dolegały do całości.
Kurczaka skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 90 minut w 190°C.
W trakcie pieczenia podlewamy wytopionym sosem. Upieczonego wyjmujemy i podajemy.