Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moim zdaniem super jarzynka - naturalny kwas z rabarbaru i koperek i kapusta jest doprawiona tak jak trzeba.

Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem

 

  • 1/2 młodej kapusty ( ok. 0,5 kg)
  • 1 średniej wielkości laska rabarbaru
  • 6-7 dag masła ( 1/3 kostki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier do smaku
  • szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/2 pęczka kopru
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem
Rabarbar obrać ze skórki. Umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić do garnuszka i zalać wodą . Gotować kilka minut aż rabarbar rozgotuje się. Kapustę pokroić w paski . W garnku rozpuścić masło . Wrzucić kapustę. Posypać szczyptą soli i cukru. Dusić mieszając aż zmięknie ( ok. 15 minut). Dodać rabarbar pilnując by nie zakwasić kapusty za mocno. Pokroić koperek i dosypać do kapusty. Doprawić grubo mielonym pieprzem i cukrem. Wsypać uszatkowaną kapustę i smażyć mieszając na małym gazie aż zmięknie. Przed podaniem posypać resztą usiekanego koperku .
Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem
obrany i pokrojony rabarbar zalać wodą w garnuszku
Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem
Dusić mieszając aż się rozpadnie ( bez przypraw)
Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem
Do uduszonej na maśle uszatkowanej kapusty dodać rabarbar
Młoda kapusta zakwaszana rabarbarem
Do zakwaszonej kapusty dodać koper i doprawić do smaku

Tagi:

kapusta