eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Młoda kiszona kapusta Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Poszatkowałam i ukisiłam młodą kapustę razem z suszonym koprem. Taka kapusta nadaje się na kapuśniaczek,surówkę czy farsz do pierogów.

Młoda kiszona kapusta Eli

Składniki:

Młoda kiszona kapusta Eli

kapusta

  • 2 większe młode kapusty

dodatki

  • 6 gałązek suchego kopru (jak do ogórków kiszonych)
  • 4 duże łyżki soli

Sposób przygotowania:

Młoda kiszona kapusta Eli

przygotowanie kapusty

Młoda kiszona kapusta Eli
Oddzielić ciemne liście z młodych kapust.

Młodą kapustę obrać z zewnętrznych ciemnych liści.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kiszona kapusta Eli
Przygotować sól do kiszenia młodej kapusty.

Odmierzyć trzy duże łyżki soli.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kiszona kapusta Eli
Przygotować sześć gałązek suszonego kopru.

Przygotować suszony koper do kapusty.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kiszona kapusta Eli
Poszatkowaną kapustę wymieszać z solą i odstawić na godzinę.

Młode kapusty poszatkować, wymieszać z solą i odstawić na godzinę.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kiszona kapusta Eli
W kamiennym garnku układać koper polowę kapusty,ubić,koper,resztę kapusty,ubić i resztę kopru.

Na dno kamiennego garnka położyć 2 gałązki kopru. Na koper wyłożyć połowę kapusty i ubić drewnianym tłuczkiem. Na kapuście położyć 2 gałązki kopru, resztę kapusty i ubić. Na kapuście położyć resztę kopru.przykryć talerzykiem i na wierzch postawić litrowy słoik z wodą. Jeśli jest mało soku z kapusty to dolać lekko słonej wody. Kapusta jest gotowa już po 5 dniach.