Sposób przygotowania:
Młoda kiszona kapusta Eliprzygotowanie kapusty

Młodą kapustę obrać z zewnętrznych ciemnych liści.
przygotowanie kapusty cd

Odmierzyć trzy duże łyżki soli.
przygotowanie kapusty cd

Przygotować suszony koper do kapusty.
przygotowanie kapusty cd

Młode kapusty poszatkować, wymieszać z solą i odstawić na godzinę.
przygotowanie kapusty cd

Na dno kamiennego garnka położyć 2 gałązki kopru. Na koper wyłożyć połowę kapusty i ubić drewnianym tłuczkiem. Na kapuście położyć 2 gałązki kopru, resztę kapusty i ubić. Na kapuście położyć resztę kopru.przykryć talerzykiem i na wierzch postawić litrowy słoik z wodą. Jeśli jest mało soku z kapusty to dolać lekko słonej wody. Kapusta jest gotowa już po 5 dniach.