Sposób przygotowania:
Cukinia w zalewie musztardowej
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotową zalewę wystudzić. Przygotować cukinię.
Na tą ilość zalewy potrzebujemy ok 2,5 kg dokładnie umytej i pozbawionej miąższu cukinii. Najlepiej wybierać duże jędrne sztuki żeby w środku miąższ miał jeszcze miękkie pestki ( te z twardymi pestakimi są już starawe i mają twardszą skórkę).
Cukinię dowolnie pokroić, ja pokroiłam w paski o długości ok 10 cm tak aby akurat zmieściły mi się do słoiczka. Pokrojoną cukinię ciasno ułożyć w słoiczkach.
Do każdego słoiczka razem z cukinią włożyć po jednym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystygnięcia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Na tą ilość zalewy potrzebujemy ok 2,5 kg dokładnie umytej i pozbawionej miąższu cukinii. Najlepiej wybierać duże jędrne sztuki żeby w środku miąższ miał jeszcze miękkie pestki ( te z twardymi pestakimi są już starawe i mają twardszą skórkę).
Cukinię dowolnie pokroić, ja pokroiłam w paski o długości ok 10 cm tak aby akurat zmieściły mi się do słoiczka. Pokrojoną cukinię ciasno ułożyć w słoiczkach.
Do każdego słoiczka razem z cukinią włożyć po jednym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika.
Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystygnięcia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.
Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.