migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukinia w zalewie musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co roku na zimę robię pikle z ogórków w zlewie musztardowej. W ten sam sposób można przygotować również cukinię. Do zalewy dodałam ostrzejszą musztardę kaszubską ale może być każda inna oprócz francuskiej.

Cukinia w zalewie musztardowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia w zalewie musztardowej

 

  • ok 2,5 kg cukinii ze skórką ale bez miąższu i pestek
  • listki laurowe, po 1 sztuce na słoik

zalewa

  • 1 l wody (4 szklanki)
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mustardy, dałam kaszubską
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela

Sposób przygotowania:

Cukinia w zalewie musztardowej
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotową zalewę wystudzić. Przygotować cukinię.

Na tą ilość zalewy potrzebujemy ok 2,5 kg dokładnie umytej i pozbawionej miąższu cukinii. Najlepiej wybierać duże jędrne sztuki żeby w środku miąższ miał jeszcze miękkie pestki ( te z twardymi pestakimi są już starawe i mają twardszą skórkę).

Cukinię dowolnie pokroić, ja pokroiłam w paski o długości ok 10 cm tak aby akurat zmieściły mi się do słoiczka. Pokrojoną cukinię ciasno ułożyć w słoiczkach.

Do każdego słoiczka razem z cukinią włożyć po jednym listku laurowym. Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika.

Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystygnięcia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,5 l.

Szklanka do odmierzania o pojemności 250 ml.
Cukinia w zalewie musztardowej
Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać pozostałe składniki i zagotować. Gotową zalewę wystudzić.
Cukinia w zalewie musztardowej
Cukinię dowolnie pokroić, ja pokroiłam w paski o długości ok 10 cm tak aby akurat zmieściły mi się do słoiczka.
Cukinia w zalewie musztardowej
Pokrojoną cukinię ciasno ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka razem z cukinią włożyć po jednym listku laurowym.
Cukinia w zalewie musztardowej
Zalać wystudzoną zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Wstawić do garnka wyścielonego ściereczką i zalać wodą na wysokość ok 3/4 słoika. Pasteryzować 5 minut od zagotowania, zostawić w garnku do wystygnięcia.