Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki smażone z jajkiemETAP 1:
Ziemniaki młode wyszorować lub oskrobać, wypłukać i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić z wody, osolić i strząchnąć.
Wystudzić. Na patelni roztopić płaską łyżkę masła. Wrzucić ziemniaki, można je trochę podzielić na mniejsze kawałki. Obsmażyć żeby się przyrumieniły.
Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Jajko lub jajka (jeśli są małe można użyć 2) wybić do miseczki i lekko roztrzepać widelcem.
Jajka przelać do ziemniaków i szybko wymieszać. Chwilę razem przesmażyć żeby jajko się ścięło. Przełożyć na talerz i posypać posiekanym koperkiem.
Można podać np. z ogórkiem małosolnym.