Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę jednak w smaku jest słodszy i o wiele bardziej aromatyczniejszy. Połączony, smażony z młodymi ziemniakami i cebulą daje na prawdę pyszne danie, które możemy podać samo z maślanką, zsiadłym mlekiem czy jajkiem.

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

Składniki:

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

 

  • 7-8 średnich sztuk młodych ziemniaków
  • 2 korzenie pasternaku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam smakowego z pomidorami , chwili i bazylią)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego lub świeżego lubczyku
  • 2 szczypty kminku
  • sól , pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

ETAP 1:

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

Ziemniaki dokładnie wyszorować, pasternak obrać , umyć.
Warzywa umieścić w osolonych wrzątku gotować 10-15 min aż będą pół miękkie, odcedzić, osuszyć.

ETAP 2:

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

Cebulę pokroić w piórka, pasternak i ziemniaki w grube ok 1-2 cm plastry.

ETAP 3:

Młode ziemniaki smażone z pasternakiem

Na patelni rozgrzać olej z masłem, zeszklić cebulę, dodać resztę warzyw. Doprawić ostrą i słodką papryką, lubczykiem, kminkiem oraz solą i pieprzem. Smażyć do całkowitej miękkości warzyw na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Zdjąć z gazu, posypać koperkiem, wymieszać. Podawać np. z maślanką lub zsiadłym mlekiem.