Sposób przygotowania:
Pęczotto z młodą kapustąETAP 1
Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony przysmażamy w garnku do momentu wytopienia się z niego tłuszczu.
ETAP 2
Do tak przygotowanego dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Całość smażymy razem około 3 minuty, by cebula stała się szklista.
ETAP 3
Po tym czasie do boczku wsypujemy kaszę. Obsmażamy ją około 3-4 minuty. Następnie całość podlewamy winem.
ETAP 4
Gdy alkohol wyparujemy danie stopniowo podlewamy bulionem.
ETAP 5
Między czasie kapustę drobno kroimy.
Gdy kasza wchłonie cały płyn dodajemy do niej kapustę. Całość gotujemy jeszcze, często mieszając około 5 minut, tak by kapusta zmiękła.
Danie doprawiamy do smaku, łączymy z posiekaną natką pietruszki i podajemy.
gosiapiotrek23
gusia1000