SUPERPRZEPIS

Pęczotto z młodą kapustą

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pęczotto z młodą kapustą Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam młodą kapustę, zwłaszcza duszoną, podaną do ziemniaków. Jest jednak wiele pysznych sposobów na jej podanie. Jednym z nich jest pęczotto z jej dodatkiem. Do tego aromatyczny boczek i otrzymujemy szybki, pyszny sezonowy obiadek.

Składniki:

Pęczotto z młodą kapustą

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 220 gram kaszy pęczak,
  • 500 gram młodej kapusty,
  • 180 gram wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 70 ml białego wina,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • Sól do smaku
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pęczotto z młodą kapustą

ETAP 1

Pęczotto z młodą kapustą
na patelni przysmażamy boczek

Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony przysmażamy w garnku do momentu wytopienia się z niego tłuszczu.

ETAP 2

Pęczotto z młodą kapustą
do boczku dodajemy cebulę

Do tak przygotowanego dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Całość smażymy razem około 3 minuty, by cebula stała się szklista.

ETAP 3

Pęczotto z młodą kapustą
kaszę dodajemy do przysmażonych składników

Po tym czasie do boczku wsypujemy kaszę. Obsmażamy ją około 3-4 minuty. Następnie całość podlewamy winem.

ETAP 4

Pęczotto z młodą kapustą
kaszę podlewamy bulionem

Gdy alkohol wyparujemy danie stopniowo podlewamy bulionem.

ETAP 5

Pęczotto z młodą kapustą
pod koniec dodajemy kapustę

Między czasie kapustę drobno kroimy.

Gdy kasza wchłonie cały płyn dodajemy do niej kapustę. Całość gotujemy jeszcze, często mieszając około 5 minut, tak by kapusta zmiękła.

Danie doprawiamy do smaku, łączymy z posiekaną natką pietruszki i podajemy.