zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Mocno kokosowe ciacho

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Mocno kokosowe ciacho z lekko wyczuwalną nutką cytryny. Doskonałe do kawy czy herbaty. Kolejny wypiek Synowej :)

Mocno kokosowe ciacho Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno kokosowe ciacho

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • ½ szklanki maki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • herbata z cytryną do nasączenia

 

  • Składniki na masę:
  • 300 g wiórek kokosowych
  • Szklanka kefiru
  • Szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 7 łyżek cukru pudru
  • Wiórki do wyłożenia na wierzch ciasta około 10 dag

 

 

Sposób przygotowania:

Mocno kokosowe ciacho
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt , można upiec z własnego , sprawdzonego przepisu.

Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, na koniec przesiane mąki i proszek do pieczenia, pieczemy 30 minut w 170 st C(blaszka 24x36)  

Wystudzony tniemy na dwa blaty , każdy nasączamy herbatą z cytryną .

Przygotowujemy masę .

Rozpuszczamy galaretki w pół litra gorącej wody , odstawiamy do wystudzenia. Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i zalewamy kefirem , odstawiamy na 1 -2 godziny. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę i nadal miksujemy. Pod koniec dodajemy namoczone wiórki kokosowe i mieszamy całość.

2/3 masy wykładamy na pierwszy blat biszkopta, rozsmarowujemy i nakrywamy drugi blatem, lekko dociskamy , smarujemy resztą masy i posypujemy obficie kokosem.

Odstawiamy ciasto, najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.
Mocno kokosowe ciacho
Wystudzony tniemy na dwa blaty , każdy nasączamy herbatą z cytryną .
Mocno kokosowe ciacho
Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i zalewamy kefirem , odstawiamy na 1 -2 godziny.
Mocno kokosowe ciacho
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę i nadal miksujemy.
Mocno kokosowe ciacho
2/3 masy wykładamy na pierwszy blat biszkopta, rozsmarowujemy