ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kasza manna z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaki z dzieciństwa z wakacji u babci to właśnie taka kaszka manna z jagodami, malinami, wiśniami, najlepszy deser na lato.

Kasza manna z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kasza manna z jagodami

 

 

Sposób przygotowania:

Kasza manna z jagodami
Zawsze tak kaszkę manną gotuję jak babcia mnie nauczyła, nie przypali się do dna garnka - wodę zagotować z masłem, solą, cukrem.

Na wrzątek wsypywać powoli kaszę manną cały czas mieszając drewnianą gwiazdką do kaszy manny lub łyżką na średnim ogniu, gotować z do zagęszczenia i mieszać.

Gdy zacznie gęstnieć wlać mleko i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i od razu przełożyć do miseczek, zostawić do wystygnięcia, nakryć miseczki folią spożywczą-nie będzie kożucha jeśli ktoś nie lubi.

Połowę jagód wsypać do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jagód, zagotować do lekkiego zagęszczenia.

Wlać na kaszki manny, posypać świeżymi jagodami, wystudzić i zajadać.
Kasza manna z jagodami
Owoce dodajemy jakie lubimy i sezonowe.
Kasza manna z jagodami
Kaszka gotowana na wodzie jest mniej kaloryczna i nie przypali się.
Kasza manna z jagodami
Jagody z mąką ziemniaczaną są idealne do kaszy manny.