Sposób przygotowania:
Kasza manna z jagodami
Zawsze tak kaszkę manną gotuję jak babcia mnie nauczyła, nie przypali się do dna garnka - wodę zagotować z masłem, solą, cukrem.
Na wrzątek wsypywać powoli kaszę manną cały czas mieszając drewnianą gwiazdką do kaszy manny lub łyżką na średnim ogniu, gotować z do zagęszczenia i mieszać.
Gdy zacznie gęstnieć wlać mleko i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i od razu przełożyć do miseczek, zostawić do wystygnięcia, nakryć miseczki folią spożywczą-nie będzie kożucha jeśli ktoś nie lubi.
Połowę jagód wsypać do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jagód, zagotować do lekkiego zagęszczenia.
Wlać na kaszki manny, posypać świeżymi jagodami, wystudzić i zajadać.
Na wrzątek wsypywać powoli kaszę manną cały czas mieszając drewnianą gwiazdką do kaszy manny lub łyżką na średnim ogniu, gotować z do zagęszczenia i mieszać.
Gdy zacznie gęstnieć wlać mleko i mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i od razu przełożyć do miseczek, zostawić do wystygnięcia, nakryć miseczki folią spożywczą-nie będzie kożucha jeśli ktoś nie lubi.
Połowę jagód wsypać do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier i gotować z 3 minuty, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jagód, zagotować do lekkiego zagęszczenia.
Wlać na kaszki manny, posypać świeżymi jagodami, wystudzić i zajadać.