Sposób przygotowania:
Lody śmietankowe z musem porzeczkowym
Do rondelka wrzucić porzeczki. Lekko rozgnieść łyżką lub tłuczkiem do ziemniaków. Podlać wodą i postawić na małym ogniu aby puściły trochę soku. Potem zwiększyć ogień i dodać cukier. Gotować aż porzeczki zmiękną i całość nieco zgęstnieje.
Wystudzić. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Jak komuś pestki nie przeszkadzają to oczywiście można nie przecierać ale w gładkich lodach jednak będą wyczuwalne.
Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno.
Następnie dodać mleko zagęszczone. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mus porzeczkowy. Przemieszać kilka razy łyżką aby rozprowadzić mus w całej śmietance.
Masę przelać do pojemnika w którym będą się mroziły lody. Przykryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, u mnie zawsze lody mrożą się przez noc.
Przed podaniem lody wystawić wcześniej z lodówki aby nieco zmiękły, nakładać porcje i zajadać.
Wystudzić. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek. Jak komuś pestki nie przeszkadzają to oczywiście można nie przecierać ale w gładkich lodach jednak będą wyczuwalne.
Śmietankę wlać do miski i ubić na sztywno.
Następnie dodać mleko zagęszczone. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać mus porzeczkowy. Przemieszać kilka razy łyżką aby rozprowadzić mus w całej śmietance.
Masę przelać do pojemnika w którym będą się mroziły lody. Przykryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, u mnie zawsze lody mrożą się przez noc.
Przed podaniem lody wystawić wcześniej z lodówki aby nieco zmiękły, nakładać porcje i zajadać.
SylaUla