Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1342]

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
  • KALORIE: 330
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten niejednokrotnie sprawdzony przepis podyktowała mi mama i śmiem twierdzić, że jest najlepszy! Placuszki są przepyszne, bardzo mięciutkie oraz zawsze ładnie wyrastają.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Ponad 40 sztuk:

Dodatkowo:

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Jabłka:

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Jabłka powinny być pokrojone w śrenią kostkę.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Ciasto:

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Ciasta nie odstawiam na dłuższy czas do wyrośnięcia i pomimo tego placki zawsze są mięciutkie oraz puszyste.

Mąkę umieścić w misce, poruszyć drożdże, wsypać cukier i sól. Wszystko razem zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek. Opis wyżej.

Po tym czasie do ciasta wbić jajko oraz dodać cukier waniliowy. Całość dokładnie wyrobić i na końcu połączyć z jabłkami.

Smażenie:

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko nie rumieniły się, bo mogą być surowe w środku.

Ciasto nabierać za pomocą łyżki i następnie kłaść je na gorący olej. Żeby ciasto nie przyklejało się do łyżki to należy ją maczać w rozgrzanym oleju. Racuchy na rumiano z obu stron.

Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu oraz posypać cukrem pudrem.