mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Mocno pikantne leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowe pikantne leczo wyśmienite na obiad jak i na kolacje:) Ze względu na dużą ilość czosnku nie polecam przed ważnym spotkaniem ;)

Mocno pikantne leczo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno pikantne leczo

 

  • 2 bardzo duże cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 kiełbasa np podwawelska
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżeczka przyprawy śródziemnomorskiej
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Mocno pikantne leczo
Paprykę kroimy na średnie paski a cukinię w plasterki a te na ćwiartki. Dusimy na patelni ze szklanką wody aż warzywa częściowo zmiękną. Czosnek obieramy i trzemy na drobnej tarce - dodajemy do papryki i cukinii z przyprawami. Dusimy raz na jakiś czas mieszając przez ok. 10 min. Kiełbasę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na osobnej patelni. Cebulę pokrojoną w grubą kostkę szklimy. Dodajemy do lecza kiełbasę i cebulę. Pomidory parzymy by zdjąć z nich skórkę i pokroić na kawałki. Całość smażymy jeszcze przez jakieś 15 min na najmniejszym ogniu by wyparować nadmiar wody. Leczo wykładamy na duży talerz ozdobiony wokół połówkami pomidorków koktajlowych. Smacznego :)
Mocno pikantne leczo
Cebulę i kiełbasę smażymy osobno na patelni.
Mocno pikantne leczo
Paprykę z cukinią dusimy ze szklanką wody na patelni.
Mocno pikantne leczo
Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię.
Mocno pikantne leczo
Z prawie przygotowanego lecza musi odparować się nadmiar wody.