Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Modro kapusta - bez niyj sie niy do!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łodpustowy ślunski łobiod - musi być modro kapusta. Bez niyj rolada niy mo smaku.

Modro kapusta - bez niyj sie niy do! Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Modro kapusta - bez niyj sie niy do!

 

  • nieduża główka czerwonej kapusty (ok. 1 - 1,5 kg)
  • duża cebula
  • 15 dag boczku wędzonego lub smalcu
  • łyżka mąki
  • dwie - trzy łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Modro kapusta - bez niyj sie niy do!
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, wytnij głąb i poszatkuj dość drobno. Zalej kapustę wrzątkiem i osól, po ugotowaniu będzie miękka. W rondelku na odrobinie smalcu wytop pokrojony w kostkę boczek. (Jeżeli używasz tylko smalcu - roztop go). Do lekko zrumienionego boczku dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. Wsyp łyżkę mąki i rozprowadź, aby otrzymać gładką zasmażkę. Kapustę odcedź, wlej do niej zasmażony boczek, wymieszaj dokładnie i zasmażaj chwilę. Dodaj ocet i dopraw do smaku pieprzem - powinna być lekko pikantna. Podawaj do rolad lub pieczonej kaczki. Ze świąteczną gęsią też się nie pokłóci.
Modro kapusta - bez niyj sie niy do!
Kapustę trzeba dość drobno posiekać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Modro kapusta - bez niyj sie niy do!
Zrób jasnązasmażkę z boczku, cebuli i odrobiny mąki.

Tagi:

kapusta