BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Mój tatar śledziowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tatar śledziowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy że wcześniej wymoczymy sobie śledzie( jeżeli są zbyt słone). Mój tatar jest z dodatkiem grzybków marynowanych mojej roboty oraz kiszonych ogórków.

Mój tatar śledziowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Mój tatar śledziowy

 

  • filety śledziowe matiasy 5 szt,
  • cebula 1 szt,
  • ogórki kiszone 2 mniejsze lub 1 większy,
  • grzybki marynowane 5 szt + do dekoracji,
  • cebulka zielona 1/2 pęczka,
  • natka pietruszki 2 gałązki,
  • musztarda ostra 1 łyżeczka,
  • miód płynny 1 łyżeczka,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • olej 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Mój tatar śledziowy
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie ( czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie),moje śledzie moczyłam tylko 30 minut.

Po wymoczeniu filety śledziowe kroimy na kawałki po skosie, wkładamy do miski, dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę,pokrojony w kostkę ogórek kiszony,posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki oraz pokrojone grzybki marynowane dodać musztardę, miód oraz olej, przyprawić świeżo mielonym pieprzem,całość dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na talerz, udekorować marynowanymi grzybkami.

Grzybki miałam swojej roboty.

Rada;

Tatar można podać ułożony na wyciętych krążkach ciemnego pieczywa.
Mój tatar śledziowy
Filety śledziowe,wymoczyć, a następnie pokroić w kawałki
Mój tatar śledziowy
Włożyć do miski ,dodać pokrojoną cebulę,pokrojony ogórek kiszony
Mój tatar śledziowy
Dodać poszatkowaną cebulkę zieloną oraz poszatkowaną natkę pietruszki
Mój tatar śledziowy
Dodać pokrojone grzybki marynowane, musztardę, miód oraz olej
Mój tatar śledziowy
Doprawić świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszać