wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Tatar ze śledzia z grzybkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny i niestandardowy pomysł na wigilijnego śledzia - elegancji tatar z dodatkiem marynowanych grzybków.

Tatar ze śledzia z grzybkami

Składniki:

Tatar ze śledzia z grzybkami

 

  • 3 śledziowe płaty (w oleju)
  • 6-7 marynowanych grzybków
  • 1 cebulka
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Tatar ze śledzia z grzybkami
Śledzie pokroić w drobną kosteczkę. Mniej więcej w taką samą kostkę posiekać grzybki. Cebulkę bardzo drobno posiekać i wymieszać z połową soku z cytryny (będzie delikatniejsza w smaku). Posiekać zioła. Resztę soku z cytryny, musztardę i olej wymieszać na gładki sos. Zmieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do lodówki żeby się przegryzły.

Przed podaniem nakładać na talerz za pomocą łyżki do lodów albo małej filiżanki.