Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Śledzie w sosie salsa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Śledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji.

Śledzie w sosie salsa

Składniki:

Śledzie w sosie salsa

 

  • 500g solonych filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1 marchewka (duża)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 200 ml wody
  • około 200g koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu (płaskie)
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki octu (u mnie zazwyczaj winny)
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie salsa
Śledzie należy wymoczyć w mleku/wodzie, a następnie pokroić na niewielkie kawałki.

Obraną cebulę pokroić w piórka, a marchewkę oraz obie papryki w słupki.

Marchew podsmażyć około 3 minuty na odrobinie oleju i wymieszać z cebulą oraz papryką.

Wszystko razem smażyć dodatkowe 3 minuty.

Po tym czasie dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód.

Całość po rozmieszaniu poddusić 8-10 minut.

Na końcu do sosu dodać ocet oraz sól z pieprzem, ewentualnie cukier - do smaku.

Sos ostudzić, połączyć ze śledziami i schłodzić w lodówce przez dobę.