anakola

anakola

Kucharz
[Przepisów: 8]

Tatar ze śledzia

  • TRUDNOŚĆ: Å‚atwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tatar ze śledzia według Magdy Gessler w troszkę zmienionej wersji zrobiłam pierwszy raz żeby przetestować czy będzie pasował mi na wigilijny stół. Jestem zachwycona no i moi testerzy też oczywiście.

Tatar ze śledzia

Składniki:

Tatar ze śledzia

sos

  • 1 Å‚yżka miodu
  • —¾1 Å‚yżka ostrej musztardy
  • —¾1 Å‚yżka pasty lub przecieru pomidorowego
  • —¾pieprz
  • —¾ewentualnie sól do smaku

tatar

  • 6 filetów Å›ledziowych
  • —¾1 czerwona papryka
  • —¾3 jajka
  • —¾1 ogórek kiszony
  • —¾1 cebula
  • —¾2 Å‚yżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Tatar ze śledzia
Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można łatwo zdjąć i cała papryka lekko zmięknie.

Obraną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie składniki razem połączyć. Składniki na sos dobrze wymieszać.

Sos dodać do pozostałych składników, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinkę lub dwie.