Sposób przygotowania:
Mój ulubiony bób z koperkiem
Bób dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy dość sporą ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy łyżkę soli oraz masło. Mieszamy i gotujemy około 15 minut (należy sprawdzać co jakiś czas, żeby się nie rozgotował). Koperek opłukujemy i siekamy. Kiedy bób będzie miękki, odlewamy wodę, wrzucamy posiekany koperek i przykrywamy pokrywką. Potrząsamy mocno, aby koper dobrze rozprowadził się w bobie. Smaczny zarówno na gorąco, jak i zimno.
iwa643
Paola
W ulubionym straganiku z warzywami dziwią się, że można coś w ogóle dorzucać do bobu. Koperkuję, czosnkuję, masłuję i się tego nie wypieram. ;) Proste, pyszne.Ale chętnie się dowiem, czym jeszcze traktujecie bób?
zewa
joaska500
U nas bub podaję ze skórką i każdy obiera go sobie sam. Ja też nie lubie 'kombinacji' z bobem, z koperkiem albo samym masełkiem jest wg mnie najlepszy :)
edytaha
Ja obieram, bo mi skórki przez gardło nie przechodzą, ale mój mąż nie obiera. W tym roku pierwszy raz zrobiłam "kombinację" z bobem i okazała się przepyszna. Zawsze warto spróbować czegoś nowego.
zewa
ja właśnie dlatego pytam, bo z koperkiem czy w sałatce to bym obrała. A jak jem taki z wody to obieram na bieżąco w trakcie jedzenia. Też nie jem za skórą.
edytaha
Robię dokładnie tak samo jak Ty Ewuniu :)
darmiona