iwona3004

iwona3004

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Moja ryba po grecku na ostro.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

A to moja wersja smażonej rybki w pikantnym warzywno-pomidorowym sosie.

Moja ryba po grecku na ostro.

Składniki:

Moja ryba po grecku na ostro.

 

  • 1 kg filetów rybnych
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • listki laurowe,5 kulek ziela angielskiego,1 łyżka np.vegety,mąka,olej,mały słoik koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Moja ryba po grecku na ostro.
Filety pokroić na mniejsze kawałki,doprawić solą,otoczyć w mące i usmażyć na oleju.Na grubych oczkach zetrzeć marchew,pietruszkę,seler;por i cebulę pokroić w półtalarki,wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą tylko żeby przykryć warzywa,doprawić solą,pieprzem i chilli do smaku, według uznania(moja wersja jest pikantna),dołożyć ziele angielskie,listki laurowe i vegetę,dusić na małym ogniu,pod przykryciem ok.20min.dodać koncentrat pomidorowy i zagotować,jeżeli sosu jest za mało można dolać przegotowanej,gorącej wody przed końcem duszenia.W szerokim naczyniu układać warstwami rybę i warzywa do wyczerpania składników.Na końcu wszystko polać pozostałym w garnku sosem.To danie doskonale smakuje na gorąco jak i na zimno.SMACZNEGO!!!