Jeżeli lista Waszych świątecznych potraw nie została jeszcze zamknięta, to koniecznie dorzućcie do niej rybę po grecku. Co prawda jest ona nie znana w kuchni temperamentnych Greków, ale idealnie wpisuję się w postną tradycję Świąt Bożego Narodzenia i jest kolorowym urozmaiceniem świątecznego menu.
Tradycyjnie rybę po grecku podaję się w asyście warzywnego sosu. Podstawowymi elementami tej pierzynki są: tarta marchewka, seler, cebula, pietruszka oraz koncentrat pomidorowy. Tak podsmażone warzywa, a następnie podduszone z odrobiną wody oraz przypraw tworzą pomarańczową otoczkę dla kawałków ryby.
Ryba po grecku jest daniem uniwersalnym, ponieważ możemy je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno w roli przekąski. Kawałki ryby, oprószona zaledwie mąką, powinny być podsmażone na patelni, a następnie ułożone na płytkich półmiskach. Dopuszcza się jednak przygotowanie ryby na parze i doprawienie jej bardziej pikantnym sosem.
Do dań typu ryba po grecku najlepiej nadają się białe ryby typu dorsz, morszczuk czy mintaj. Smaki sosu i mięsa idealnie ze sobą korespondują tworząc zgrany duet. Zapraszamy do poszukiwania inspiracji w poniższej kategorii.
Ryba po grecku jest daniem uniwersalnym, ponieważ możemy je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno w roli przekąski. Kawałki ryby, oprószona zaledwie mąką, powinny być podsmażone na patelni, a następnie ułożone na płytkich półmiskach. Dopuszcza się jednak przygotowanie ryby na parze i doprawienie jej bardziej pikantnym sosem.
Do dań typu ryba po grecku najlepiej nadają się białe ryby typu dorsz, morszczuk czy mintaj. Smaki sosu i mięsa idealnie ze sobą korespondują tworząc zgrany duet. Zapraszamy do poszukiwania inspiracji w poniższej kategorii.