bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Moja zupa tajska z krewetkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja wersja tajskiej zupy z krewetkami .

Moja zupa tajska z krewetkami

Składniki:

Moja zupa tajska z krewetkami

 

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 g krewetek królewskich
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • ząbek czosnku
  • 1 lub 1i1/2 łyzki czerwonej pasty curry
  • 150g pieczarek
  • 100 g makaronu japońskiego somen
  • 1 łyzka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyzeczki imbiru startego
  • 2 marynowane trawy cytrynowe
  • kilka lisci kapusty pekińskiej
  • łyżka posiekanej naci kolendry
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Moja zupa tajska z krewetkami
Makaron zalać wrzatkiem i gotowac 3 minuty. Odcedzić.  W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek drobno posiekany, imbir. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby pokrojone na plasterki, trawe cytynową, poszatkowana kapustę i gotować 5 minut.  W woku lub na patelni wlac troche oliwy, mocno rozgrzac i wrzucic krewetki i paste curry, Szybko przesmażyc. Zalac chochlą zupy i przelać wszystko do garnka z zupą. Przyprawić sokiem z limonki, pieprzem, solą (ewentualnie odrobina cukru jesli zbyt kwasna). Gotować 2 minuty. Dodac makaron. Posypać kolendra. Mozna dodac jeszcze pasty curry jesli dla kogos jest zbyt mało pikanta. :)