Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Moje gołe - uszka - wigilijne

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uszka bez nadzienia, z samego ciasta to dobry dodatek do rożnego rodzaju sosów i zup wigilijnych.

Moje gołe - uszka - wigilijne

Składniki:

Moje gołe - uszka - wigilijne

 

  • mąka pszenna - 500g
  • sól - do smaku
  • woda
  • przyprawy ziołowe
  • lub sos sojowo-grzybowy

 

Sposób przygotowania:

Moje gołe - uszka - wigilijne
Ilość produktów uzależniona jest od ilości osób. Przesianą wprost do miseczki mąkę mieszamy z odrobiną soli, przyprawami ziołowymi (oregano, lub bazylia, lub majeranek albo sos sojowo grzybowy) do smaku. Dodajemy porcjami gorącą, ale nie za bardzo, by się nie poparzyć wodę i zarabiamy ciasto. Małą okrągłą foremką lub kieliszkiem o średnicy 4 - 4.5 cm wycinamy kółeczka. Każde kółeczko z ciasta, składamy na pół i dwoma palcami zaciskamy, na środku półokręgu. Drugą ręką dwoma palcami łapiemy ciasto od góry i dołu środka kółeczka wyginamy i zaciskamy. W ten sposób powstaną nam kształtne uszka. Gotujemy w wodzie lekko solonej i z dodatkiem oleju około 4 - 5 minut, od chwili wypłynięcia. Podajemy do zupy grzybowej lub sosu grzybowego. Można także podać z barszczem czerwonym i białą gotowaną fasolką.Możemy je też podać w każdy dowolny dzień z dodatkiem sosów mięsnych, gulaszu mięsnego.