Uszka to miniaturowe wersje pierożków, które nadziewane farszem są nieodzownym elementem barszczu czerwonego lub innej, klarownej zupy.
Takie uzupełnianie potraw przestało być jednak ich jedyną funkcją i obecnie uszka z mięsem lub farszem szpinakowym są elementem sałatek lub innych dań złożonych. Na naszej stronie z radością prezentujemy różnorodne przepisy z wykorzystaniem uszek. Zapraszamy!
Wielu z nas uważa, że sekret udanych uszek wigilijnych tkwi w ich delikatnym cieście. Oczywiście ciasto na uszka musi być bardzo cienkie, wilgotne, puszyste, dobrze rozwałkowane i sprężyste, by lepienie malutkich figur nie sprawiało trudności, a było przyjemną zabawą podczas przygotowań do świąt.
Inne stanowisko mówi, że powodzenie tej potrawy zawdzięcza się farszom. Nie można dyskutować z tą opinią, bo uszka z pieczarkami, uszka z kapustą i grzybami czy tradycyjne uszka z mięsem są po prostu przepyszne i pasują do wielu dań. Można je jeść także samodzielnie, podane z roztopionym masłem lub bułką tartą są świetną propozycją na szybką i smaczną kolację.
Jeżeli szukacie pomysłu na farsz na uszka lub sposobu na ich finezyjne składanie, odwiedźcie przepisy serwowane poniżej. Zachęcamy do wertowania kategorii.
Zdjęcie: Fotolia
Wielu z nas uważa, że sekret udanych uszek wigilijnych tkwi w ich delikatnym cieście. Oczywiście ciasto na uszka musi być bardzo cienkie, wilgotne, puszyste, dobrze rozwałkowane i sprężyste, by lepienie malutkich figur nie sprawiało trudności, a było przyjemną zabawą podczas przygotowań do świąt.
Inne stanowisko mówi, że powodzenie tej potrawy zawdzięcza się farszom. Nie można dyskutować z tą opinią, bo uszka z pieczarkami, uszka z kapustą i grzybami czy tradycyjne uszka z mięsem są po prostu przepyszne i pasują do wielu dań. Można je jeść także samodzielnie, podane z roztopionym masłem lub bułką tartą są świetną propozycją na szybką i smaczną kolację.
Jeżeli szukacie pomysłu na farsz na uszka lub sposobu na ich finezyjne składanie, odwiedźcie przepisy serwowane poniżej. Zachęcamy do wertowania kategorii.
Zdjęcie: Fotolia