Sposób przygotowania:
Moje kruche ciasteczka
Przesiać mąkę na deskę i odłożyć z 2 łyżki na bok. Dodać masło i szerokim nożem przesiekać dość drobno. Cukier waniliowy zmielić w młynku do kawy i dodać do maki i masła, przesiekać. Wbić jajko i trzy żółtka posolić i zagnieść ciasto szybkimi ruchami. Odstawić na chwilę do lodówki. Blaszkę do pieczenia natłuścić delikatnie i odstawić. Włączyć piekarnik na 170 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki i podsypując mąką rozwałkować tak jak na pierogi. Wykrawać krążki i układać po 5 szt dachuwkowato a miejsca łaczenia przesmarować pozostałym białkiem z jajka. Jedną łyżką powideł przeciągnąć po wszystkich krążkach. Zwinąć w rulon i przeciąć nożem na pół. Układać na blasze i palcami rozchylić płatki na boki. Piec około 10 minut.