anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Moje ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do przygotowania ogórków małosolnych wybieram tylko niezbyt duże, świeżo zerwane i nieuszkodzone ogórki z własnego ogródka.

Moje ogórki małosolne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moje ogórki małosolne

 

 

Sposób przygotowania:

Moje ogórki małosolne
Dokładnie umyte ogórki ciasno układaj w kamionkowym garnku, włóż kwiatostany kopru, chrzan i czosnek i przyprawy. W garnku zagotuj wodę z solą. Odstaw na chwilę z ognia i jeszcze gorącą solanką zalej ogórki tak, aby całkowicie były zakryte zalewą. Na ogórkach połóż mały talerzyk i obciąż go słoikiem wypełnionym wodą. Kamionkowy garnek nakryj lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 2-4 dni. Po tym czasie ogórki są gotowe do jedzenia.
Moje ogórki małosolne
Po upływie 2-4 dni ogórki małosolne są gotowe do jedzenia.
Moje ogórki małosolne
Wybieram tylko niezbyt duże, świeżo zerwane i nieuszkodzone ogórki.
Moje ogórki małosolne
Dla mnie obowiązkowe przyprawy do ogórków małosolnych to m.in.: czosnek, koper, korzeń chrzanu, oraz sól kamienna.

Tagi:

ogórki