Sposób przygotowania:
Moje pierwsze ciasto zebra
Ubij białka na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypuj powoli cukier, następnie dodaj po 1 żółtku, olej i na koniec wlej powoli napój gazowany. Do powstałej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj na gładką masę. Podziel ciasto na 2 części, do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao. Włącz piekarnik, ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę. Do przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne (niestety ten etap zaniedbałam), po czym włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Po ostygnięciu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z sokiem pomarańczowym i opcjonalnie posyp kandyzowanymi owocami.