karmelowy.pl

karmelowy.pl

Starszy Kucharz
[Przepisów: 2]

Moje pierwsze ciasto zebra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moja pierwsza zebra pieczona w keksówce. Lekka i puszysta, piekłam ją pierwszy raz i smak mnie zachwycił. Polecam!

Moje pierwsze ciasto zebra

Składniki:

Moje pierwsze ciasto zebra

 

  • 3 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 jajek
  • 1 szklanka gazowanego napoju pomarańczowego
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kandyzowane owoce do posypania

Sposób przygotowania:

Moje pierwsze ciasto zebra
Ubij białka na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypuj powoli cukier, następnie dodaj po 1 żółtku, olej i na koniec wlej powoli napój gazowany. Do powstałej masy przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj skórkę z pomarańczy i ponownie zmiksuj na gładką masę. Podziel ciasto na 2 części, do jednej wmieszaj 2 łyżki mąki, a do drugiej przesiane kakao. Włącz piekarnik, ustaw go na 180 oC i natłuść keksówkę. Do przygotowanej formy wlewaj na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne (niestety ten etap zaniedbałam), po czym włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Po ostygnięciu polej lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanym z sokiem pomarańczowym i opcjonalnie posyp kandyzowanymi owocami.

Tagi:

jajko jajka