Sposób przygotowania:
Ciasto zebra(5)
Jajka ucieramy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na puszystą masę.Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dosypujemy do utartych jajek ciągle miksując.Stopniowo dodajemy oleju ciągle miksując.Po dodaniu całego oleju dodajemy stopniowo wodę, ciągle miksując.Masę należy podzielić na dwie równe porcję.Gdy ciasto jest zbyt gęste przed rozdzieleniem należy dodać wodę, gdy dodajemy wodę też należy pilnować by ciasto nie było zbyt rzadkie. Po rozdzieleniu do jednej części dodajemy kakao, do drugiej odrobinę mąki. Zasada jest taka: jeżeli dodaliśmy 1 łyżkę kakao do jednej części, do drugiej dodajemy łyżkę mąki.Tak przygotowaną masę nakładamy po łyżce na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszce. Jedna łyżka ciemnej i na to łyżka jasnej. Stopniowo kładąc porcję na siebie ciasto będzie rozlewać się po blaszce tworząc piękne biało-brązowe pasy.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut, nie otwierając piekarnika.