Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Ciasto zebra wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto zebra wg Megg

Ciasto zebra wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto zebra wg Megg

 

  • Ciasto jasne:
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl wody gazowanej mineralnej

 

  • Ciasto ciemne:
  • 3 jajka
  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szkl wody gazowanej mineralnej.

Sposób przygotowania:

Ciasto zebra wg Megg
Ciasto jasne: Jajka utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodać olej oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec cały czas ucierając dodać wodę. Ciasto ciemne przygotować tak samo jak ciasto jasne tylko wraz z mąką dodać kakao. Spód dużej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Do przygotowanej tortownicy wlać oba ciasta na raz. Ciasto piec w temp. 180 st przez 1h. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Ciasto zebra wg Megg
Ciasto zebra wg Megg
Ciasto zebra wg Megg
Ciasto zebra wg Megg