Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Moje Wielkanocne biszkoptowe baranki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Baranki takie i z innego ciasta piekę co roku na Wielkanoc.

Moje Wielkanocne biszkoptowe baranki

Składniki:

Moje Wielkanocne biszkoptowe baranki

 

  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cukier kryształ 2 łyżki
  • sól odrobina
  • masło 1 płaska łyżeczka
  • do zrobienia oczu:
  • goździki 2 szt
  • do foremki:
  • tłuszcz
  • inne dekoracje: rzeżucha tacka styropianowa, borowinki, bukszpan, wstążeczka, patyczek do szaszłyków

 

Sposób przygotowania:

Moje Wielkanocne biszkoptowe baranki
Masło rozpuścić . Formę rozkręcić, posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Złożyć z powrotem foremkę i szczelnie skręcić. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jaja wybić osobno na talerzyk , wlać je do miski miksera, dodać do nich sól i cukier. Miksować aż do uzyskania puszystej masy. Dodać roztopione masło oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika formę z barankiem obłożyć zmoczoną w zimnej wodzie ściereczką. Po 10 - 15 minutach zdejmujemy ściereczkę, rozkręcamy foremkę i wyjmujemy baranka. W jeszcze ciepłego baranka wstawiamy po obu stronach głowy po 1 goździku (oczy). Na szyję zawiązujemy kokardkę, a dalej już dekoracje wg swego pomysłu. Ja wstawiam baranka do wcześniej wysianej na styropianową tackę rzeżuchy, lub umieszczam na prostokącie ze styropianu, owiniętym folią aluminiową, wtykam borowiny, lub bukszpan, palemki sztuczne lub żywe. Na szpikulec do szaszłyków naciągam czerwoną wstążeczkę robiąc chorągiew .