ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Biszkopt z czekoladkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto biszkoptowe z czekoladkami i galaretką w środku z pyszną masą kawową, polane polewą czekoladową

Biszkopt z czekoladkami i galaretką

Składniki:

Biszkopt z czekoladkami i galaretką

Biszkopt

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kawowa

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • 4 żółtka

 

 

 

Polewa

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • po 1,5 łyżki wody i kakao.

Pozostałe składniki

  • 2 galaretki jednego koloru

 

  • opakowanie czekoladek z nadzieniem lub ptasiego mleczka

Sposób przygotowania:

Biszkopt z czekoladkami i galaretką

Biszkopt, przygotowanie masy kawowej

Biszkopt z czekoladkami i galaretką
Upiec biszkopty, następnie przygotować masę kawową

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno po czym dodać cukier, nadal ubijając dodać żółtka, wymiesza delikatnie z mąką zmieszaną z proszkiem, następnie dodać kakao. Tak powstały biszkopt piec w 160 C około 30 minut. Pozostawić do wystudzenia po czym przekroić na pól.
Cukier zmiksować z żółtkami, następnie dodać mąkę i kawę sypką, dokładnie wymieszać. Mleko wlać do garnka i zagotować, do gotującego się mleka wlać powstałą mieszankę i ugotować budyń. odstawić aby ostygł. gdy wystygnie zmiksować z miękką margaryną.

Nakładanie masy

Biszkopt z czekoladkami i galaretką
Na biszkopt rozsmarować połowę masy kawowej

Na biszkopt rozsmarować połowę masy kawowej. Między czasie rozpuścić galaretki w około 1/2 l wrzątku i odstawić aby wystygły.

Układanie czekoladek

Biszkopt z czekoladkami i galaretką
Na masę wyłożyć czekoladki i zalać tężejącą galaretką

Na masę wyłożyć czekoladki i zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki

Wykończenie ciasta

Wyjąć ciasto z lodówki, przykryć drugim biszkoptem, po czym przygotować polewę.
Składniki na polewę dokładnie wymieszać, po czym wstawić na mały płomień i po zagotowaniu odstawić na parę minut. Ciepłą polewą polać ciasto. Schłodzić.