kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mortadela w płatkach migdałów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naszła mnie dzisiaj na nią nieodparta ochota i musiałam ją zrobić... uszlachetniona wersja mortadeli znanej z dzieciństwa.

Mortadela w płatkach migdałów

Składniki:

Mortadela w płatkach migdałów

 

  • na 4 "kotlety":
  • 30-35 dag dobrej jakościowo mortadeli
  • pieprz czarny, ostra papryka,
  • maka do panierowania
  • jajko
  • płatki migdałów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mortadela w płatkach migdałów
Mortadelę dobrej jakości kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Nie solimy (mortadela jest wystarczająco słona). Panierujemy kolejno w mące, jajku i płatkach migdałów. Smażymy na złoto na rozgrzanej patelni skropionej olejem. Serwujemy z ziemniaczkami i ulubioną jarzyną.

Tagi:

jajko jajka mak