WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Moskole z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moskole czyli placki góralskie. Są to placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, pieczone na blasze kuchni kaflowej lub jeśli jej brak w piekarniku lub na suchej patelni.

Moskole z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moskole z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Moskole z piekarnika

ETAP 1:

Ugotowane ziemniaki i zmielone w maszynce do mielenia włożyć do miski. Wbić jajko, wsypać sól do smaku. Wlać maślankę. Wsypać mąkę pszenną i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić podsypać mąką.

Zagniecione ciasto pokroić na równe plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczać na cienki placek ok. 0,5 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę z plackami wstawić do piekarnika i piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni aż się ładnie zrumienią.

W trakcie pieczenia przekręcić placki na drugą stronę. Po upieczeniu wyłożyć na talerz. Podawać na gorąco. Bardzo dobre są podane z białym serem.

Moskole z piekarnika
Moskole upieczone w piekarniku jeszcze na blaszce
Moskole z piekarnika
Surowe placki uformowane i ułożone na blaszce do pieczenia
Moskole z piekarnika
Surowe ciasto pokrojone na plastry przed uformowaniem placków
Moskole z piekarnika
Zagniecione ciasto ziemniaczane na moskole

Tagi:

moskole placki