Sposób przygotowania:
Salame di cioccolato, czyli salami czekoladoweCiastka:
Ciastka połamać na niewielkie kawałki.
Tym razem dodałam herbatniki oraz ciasteczka maślane.
Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250 g.
Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.
Czekolada:
Gorzką czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Masa:
Miękkie masło należy porządnie utrzeć z cukrem i połączyć z alkoholem lub sokiem.
Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.
Na końcu wmieszać kawałki ciasteczek.
Formowanie:
Czekoladową masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zrolować formując salami.
Należy pamiętać, aby końce szczelnie zacisnąć.
Chłodzenie:
Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby stężało.
Dekoracja:
Gotowe salami oprószyć pudrem.
gusia1000