SUPERPRZEPIS

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe

Jest to pyszny deser, który wywodzi się z Włoch, a jego receptura troszkę różni się w zależności od regionu. Salame di cioccolato jest przepyszne, takie maślane i mocno czekooolaaadowe. Naprawdę, wprost rozpływa się w ustach i kusząco wygląda.

Składniki:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe

U mnie długość około 23 cm i średnica 6-7 cm:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła minimum 82%
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka rumu (można dodać inny alkohol lub sok np. pomarańczowy)

Dodatkowo:

  • 200-250 g ciastek

Ponadto:

  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe

Ciastka:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe
Powinny być widoczne niewielkie kawałki ciastek..

Ciastka połamać na niewielkie kawałki.

Tym razem dodałam herbatniki oraz ciasteczka maślane.

Herbatniki są cięższe, więc warto ich dodać 250 g.

Jeśli również dodacie lżejsze ciastka to wystarczy pokruszyć ich mniej.

Czekolada:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe
Czekoladę można także roztopić w kuchence mikrofalowej.

Gorzką czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Masa:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe
Do masy można dodać dowolny alkohol lub sok.

Miękkie masło należy porządnie utrzeć z cukrem i połączyć z alkoholem lub sokiem.

Dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę.

Na końcu wmieszać kawałki ciasteczek.

Formowanie:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe
Czekoladowe salami należy rolować bardzo ściśle.

Czekoladową masę wyłożyć na folię spożywczą i ściśle zrolować formując salami.

Należy pamiętać, aby końce szczelnie zacisnąć.

Chłodzenie:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe
Salami powinno stężeć.

Czekoladowe salami schłodzić w lodówce, aby stężało.

Dekoracja:

Salame di cioccolato, czyli salami czekoladowe
Salami można też udekorowac za pomocą sznurka.

Gotowe salami oprószyć pudrem.