WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 600]

Placki ziemniaczano - serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczano - serowe z gotowanych ziemniaków i białego sera, smażone na patelni to idealna propozycja na szybki obiad, śniadanie czy kolację.

Placki ziemniaczano - serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczano - serowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano - serowe

ETAP 1:

Ziemniaki ugotowane i zmielone w maszynce do mielenia lub przeciśnięte przez praskę wrzucić do miski. Wsypać mąkę pszenną, posolić do smaku (ok. 0,5 łyżeczki lub mniej), dodać biały ser.

Wbić jajko i zagnieść na jednolite elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać jeszcze mąką. Zagniecione ciasto uformować w wałek o grubości ok. 5-7 cm.

Ciasto kroić na plastry a następnie każdy plaster rozpłaszczać dłońmi na cienki placek obtaczając go w mące. Na patelni rozgrzać porcję oleju i kłaść na niego placki.

Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy żeby odsączyć z tłuszczu. Podawać na gorąco.

Placki ziemniaczano - serowe
Placki usmażone i wyłozone na ręcznik papierowy
Placki ziemniaczano - serowe
Placki ziemniaczano - serowe w trakcie smażenia na patelni
Placki ziemniaczano - serowe
Uformowane placki z surowego ciasta przed smażeniem
Placki ziemniaczano - serowe
Ciasto ziemniaczano - serowe przed uformowaniem placków

Tagi:

danie placki