Sposób przygotowania:
Mrowisko - przysmak z Podlasia
Ciasto: Jajka, sól oraz rum zmiksować na puszystą masę. Nie przerywając ubijania - stopniowo dodać uprzednio przesianą mąkę. Jak miksowanie będzie już trudne - wtedy ciasto należy wyrobić ręcznie. (Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie powinno lepić się do dłoni.)
Następnie gotowe ciasto owinąć folią i pozostawić na 30 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić w dowolne kształty (np. w trójkąty, trapezy, prostokąty) o różnych wielkościach. W garnuszku rozgrzać olej i usmażyć kawałki ciasta - do 1 minuty po obu stronach.
Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Syrop miodowy: Składniki syropu umieścić w niewielkim rondelku, podgrzać (aż się rozpuszczą) i podgotować (na malutkim ogniu) 7-10 minut.
Syrop przestudzić (ale nie do końca). Mrowisko: Na sporym talerzu ułożyć warstwę kawałków ciasta, polać syropem, posypać makiem i rodzynkami. (Mak i rodzynki muszą być suche, dzięki czemu będą wchłaniały nadmiar wilgoci i utrzymają kruchość mrowiska.)
Wszystkie czynności powtórzyć do wyczerpania się składników, a całość odstawić do zastygnięcia polewy. (Mrowisko można przechowywać do miesiąca. Smak i kruchość się nie zmieni.)
Następnie gotowe ciasto owinąć folią i pozostawić na 30 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić w dowolne kształty (np. w trójkąty, trapezy, prostokąty) o różnych wielkościach. W garnuszku rozgrzać olej i usmażyć kawałki ciasta - do 1 minuty po obu stronach.
Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.
Syrop miodowy: Składniki syropu umieścić w niewielkim rondelku, podgrzać (aż się rozpuszczą) i podgotować (na malutkim ogniu) 7-10 minut.
Syrop przestudzić (ale nie do końca). Mrowisko: Na sporym talerzu ułożyć warstwę kawałków ciasta, polać syropem, posypać makiem i rodzynkami. (Mak i rodzynki muszą być suche, dzięki czemu będą wchłaniały nadmiar wilgoci i utrzymają kruchość mrowiska.)
Wszystkie czynności powtórzyć do wyczerpania się składników, a całość odstawić do zastygnięcia polewy. (Mrowisko można przechowywać do miesiąca. Smak i kruchość się nie zmieni.)
gusia1000
SylaUla
ewaeu
Di bloguje