Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 760]

Mrowisko - przysmak z Podlasia

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mrowisko jest regionalnym ciastem - typowym dla kuchni litewskiej i charakterystycznym dla Podlasia. Po prostu przypomina faworki, które są ułożone warstwowo, polane miodem, posypane makiem i rodzynkami.

Mrowisko - przysmak z Podlasia

Składniki:

Mrowisko - przysmak z Podlasia

Ciasto:

  • ok 300-350g mąki pszennej (tyle ile wchłoną jajka)
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu

Syrop miodowy:

  • 50 ml wody
  • 20g masła/margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 120-150g miodu

Dodatkowo:

  • rodzynki (u mnie również miechunka)
  • mak

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mrowisko - przysmak z Podlasia
Ciasto: Jajka, sól oraz rum zmiksować na puszystą masę. Nie przerywając ubijania - stopniowo dodać uprzednio przesianą mąkę. Jak miksowanie będzie już trudne - wtedy ciasto należy wyrobić ręcznie. (Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i nie powinno lepić się do dłoni.)

Następnie gotowe ciasto owinąć folią i pozostawić na 30 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować i pokroić w dowolne kształty (np. w trójkąty, trapezy, prostokąty) o różnych wielkościach. W garnuszku rozgrzać olej i usmażyć kawałki ciasta - do 1 minuty po obu stronach.

Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym.

Syrop miodowy: Składniki syropu umieścić w niewielkim rondelku, podgrzać (aż się rozpuszczą) i podgotować (na malutkim ogniu) 7-10 minut.

Syrop przestudzić (ale nie do końca). Mrowisko: Na sporym talerzu ułożyć warstwę kawałków ciasta, polać syropem, posypać makiem i rodzynkami. (Mak i rodzynki muszą być suche, dzięki czemu będą wchłaniały nadmiar wilgoci i utrzymają kruchość mrowiska.)

Wszystkie czynności powtórzyć do wyczerpania się składników, a całość odstawić do zastygnięcia polewy. (Mrowisko można przechowywać do miesiąca. Smak i kruchość się nie zmieni.)