misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Mrowisko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i efektowne ciasto rodem z Suwalszczyzny...mrowisko...dla małych i dużych...

Mrowisko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mrowisko

 

  • CIASTO:
  • 5 jaj
  • Ok. 2,5 szklanki mąki

 

  • POLEWA:
  • 400 g margaryny (masła, lub pół na pół)
  • 60 g miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru

 

  • DODATKOWO:
  • Ok. 1,5 l oleju do smażenia
  • 150 g rodzynek lub wiśni suszonych (pokrojone w mniejsze cząstki)
  • Mak (ja nie miałam)
  • Mąka do podsypania

 

Sposób przygotowania:

Mrowisko
Połowę mąki przesiewamy do miski, robimy dołek i wbijamy jajka. Łączymy jajka z mąką widelcem lub łyżką, stopniowo dosypując pozostałą przesianą mąkę. Posypujemy kluchę ciasta i łyżkę mąką i zbieramy wszystko z łyżki ręką oprószoną mąką i zagniatamy dość twarde ale elastyczne ciasto, dodając po trochu mąkę (mąki tyle ile przyjmą jajka). Gdy ciasto jest już gotowe wkładamy je do miski i przykrywamy na około 30 minut (ciasto musi odpocząć). Po tym czasie bierzemy małe porcje ciasta i formujemy w rękach płaski krążek i kładziemy na stolnicy lekko podsypując mąką w razie potrzeby i wałkujemy jak najcieniej ciasto. Rozwałkowane ciasto kroimy w dowolne kształty (prostokąty, trójkąty) nożem i odkładamy na tacę i przykrywamy ciasto ściereczką (aby nie wyschło). Rozgrzewamy olej, wrzucamy porcjami na gorący olej kawałki ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik lub serwetkę do odsączenia. Po usmażeniu całego ciasta przygotowujemy polewę: do szerokiego garnka wkładamy margarynę, masło, miód, cukier i gotujemy na małym ogniu tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia. Na talerzu (ja miałam 3) układamy usmażone ciasto i polewamy polewą i posypujemy wiśniami (rodzynkami) i makiem (niewiele). Układamy kolejna warstwę i znowu polewamy polewą i posypujemy tak aby wyczerpać wszystkie składniki. Zostawiamy do zastygnięcia polewy. Można przechowywać dość długo. SMACZNEGO!
Mrowisko
poszczególne etapy przygotowania ciasta: wyrabianie łyżką; wyrabianie na stole; wałkowanie na cienkie placki; krojenie na części...
Mrowisko
rozgrzewamy olej i na dobrze rozgrzany rzucamy ciasto chwilę smażąc z obu stron, wyjmujemy do odsączenia...
Mrowisko
z masła,cukru i miodu gotujemy polewę; na zdjęciu gotowa polewa...
Mrowisko
na płaskim talerzu układamy warstwami usmazone ciasto i polewamy polewą i posypujemy rodzynkami i makiem (ja nie miałam), tak postępujemy aż całe ciasto zużyjemy...

Tagi:

ciasto mak