BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Francuskie walentynkowe ciasteczka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka zrobione dla mojego Walentego upieczone z ciasta francuskiego a w środku serduszko z czerwonej galaretki.

Francuskie walentynkowe ciasteczka

Składniki:

Francuskie walentynkowe ciasteczka

 

  • Opakowanie ciasta francuskiego,
  • Czerwona galaretka,
  • Woda 300 ml,
  • Serek Mój ulubiony,
  • Jajko rozbełtane,
  • Foremka serduszko ,

Sposób przygotowania:

Francuskie walentynkowe ciasteczka
Opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy kroimy na kwadraty. Nakładamy kwadrat na kwadrat i foremką w środku wycinamy serduszko.

Ciasto rozdwoić i jedną cześć wkoło posmarować serkiem Danio lub jaki kto ma i lubi. Nakładamy drugą część sklejamy dociskając palcami. Ciastka nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 20 min w 180 stopniach.

Upieczone ciasteczka układamy na talerzu. Z wyciętymi serduszkami robimy tak samo rozkładamy jedno smarujemy nakładamy drugie i sklejamy.

Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wodzie. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia wkładamy do lodówki aby galaretka nam się lekko ścięła.

Taką galaretkę wlewamy w wycięte serce i dajemy do całkowitego stężenia.

Gotowe ciastka podajemy na białych talerzykach z czerwonymi dodatkami oraz z lampką czerwonego wina.