Sposób przygotowania:
muchomorki
Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, zostaw, by ostygły i obierz. Ostrym nożem poodcinaj końce każdego jajka i ostrożnie, by nie uszkodzić białek, wyjmij żółtka. Żółtka rozetrzyj widelcem. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą i osącz na papierowym ręczniku. Drobniutko posiekaj, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z łagodną musztardą oraz roztartymi żółtkami i jedną łyzką majonezu na jednolitą masę. Świeże ogorki, umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Osącz groszek z zalewy i wymieszaj z ogórkami i reszta majonazu, ewentualnie dopraw do smaku. Umyj pomidory i liście sałaty pod biezącą wodą, osącz na papierowym ręczniku. Z pomodorów odetnij wierzchy. Polowę wydrążonych jajek napełnij masą szczypiorkową, a drugą cześć masą ogórkowo-groszkową. Przykryj jajka czapeczkami z pomidorów. Płaski półmisek wyłóż liśćmi sałaty, na każdym ulóż grzybki z jajek. Kapelusze z pomidorów posyp drobniutko posiekanym białkiem jajka lub zrób kropeczkami z majonezu.
caroline1983
Rajmek
iwi69