Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Coś słodkiego do kawki, dla niespodziewanych gości, małe babeczki na bazie czekolady z nutką dżemu porzeczkowego.

Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki

Składniki:

Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki

 

  • 10 łyżek mąki pszennej typ 650
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 250 g masła
  • 410 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 całe jajka
  • Niepełna szklanka cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki

I

Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki
Przygotowanie ciasta, rozpuszcenie masa i połaczenie z czekoladąm cukrem oraz dżemem.

1. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy czekoladę, cukier oraz dżem i mieszamy dwie minutki.

II

Muffinki czekoladowe z dżemem z porzeczki
masę czekoladową łaczymy z mąką pszenną oraz jajkami.

2. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka i wlewamy masę czekoladową, dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem

III

3. Masę wykładamy do foremek na muffinki i pieczemy 30 minut w 180°C.
4. Gotowe.
5. Smacznego.