Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pączki z krówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki które znikają w mgnieniu oka, dla niektórych wydaje się trudne upieczenie paczków a w rzeczywistości trudniej jest zrobić ciasto.

Pączki z krówką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki z krówką

Składniki na rozczyn:

Pozostałe składniki:

  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • ½ kostki masła
  • 2 szk. mleka
  • 10 żółtek
  • ½ szk. cukru
  • Olej do smażenia
  • 400 g masy krówkowej
  • Cukier puder do posypki

Sposób przygotowania:

Pączki z krówką

I

Pączki z krówką
Przygotowanie rozczynu do ciasta drożdżowego.

1. Na początku robimy rozczyn, do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki pszennej i połowę szklanki ciepłego mleka. Rozrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

II

Pączki z krówką
wyrabianie ciasta drożdżowego i odstawiamy do wyrosnięcia

2. Do miski wsypujemy kilogram mąki pszennej, wsypujemy cukier, wbijamy żółtka, dodajemy rozpuszczone masło, wlewamy lekko podgrzane mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Dokładnie wyrabiamy do chwili, kiedy ciasto odchodzi nam od łyżki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

III

Pączki z krówką
przygotowanie paczków

3. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość jednego centymetra, wycinamy szklanką koła i nakładamy po łyżce masy korówkowej. Ciasto zwijamy do góry żeby powstały nam okrągłe kule.

IV

Pączki z krówką
mozna dodać trochę smalcu.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju.

5. Pączki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

V

Pączki z krówką

5. Pączki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

6. Smacznego.