SUPERPRZEPIS

Muffinki czekoladowe z kremem i jeżynami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Muffinki czekoladowe z kremem i jeżynami

Proste czekoladowe babeczki z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser!

Składniki:

Muffinki czekoladowe z kremem i jeżynami

Babeczki:

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru +1/2 szklanki
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody

Krem śmietanowy

  • 300 ml śmietany kremowej 30%
  • 2 czubate łyżki serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z kremem i jeżynami

Ciasto czekoladowe:

Muffinki czekoladowe z kremem i jeżynami
Olej wodę cukier i kakao zagotowujemy odstawiamy

Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.

ETAP 2:

Muffinki czekoladowe z kremem i jeżynami
Białka ubijamy dodając pod koniec cukier i żółtka

Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki.

ETAP 3:

Muffinki czekoladowe z kremem i jeżynami
Na sam koniec ddoajemy czekoladową masę i mąkę

Wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. Wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c.
Wystudzić.

Krem:

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach, polać konfiturą jeżynowo-borówkową i podawać.
Smacznego!