AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Muffinki czekoladowe z miętą i melisą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepsze muffinki jakie do tej pory jadłam - czekoladowe o delikatnym smaku miętowo-melisowym z kawałkami listków plus kawałeczki białej czekolady.

Muffinki czekoladowe z miętą i melisą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffinki czekoladowe z miętą i melisą

 

  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka średnie
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • duża garść listków świeżej mięty
  • 20 dużych listków melisy cytrynowej
  • 100 g białej czekolady
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe z miętą i melisą
Listki melisy i mięty myjemy i rwiemy na małe kawałeczki. Białą czekoladę kroimy na małe kawałeczki. W jednej misce mieszamy dobrze suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, wlewamy mleko i olej i miksujemy na jednolitą masę. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Do masy dodajemy kawałki czekolady oraz rozdrobnione liście mięty i melisy, mieszamy. Masę przekładamy do papierowych papilotek, pieczemy 20-22 minuty w temperaturze 190 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem, można polać polewą czekoladowa. Z tej porcji wychodzą 24 muffinki. SMACZNEGO :)
Muffinki czekoladowe z miętą i melisą
Miętę i melisę myjemy i rwiemy na małe kawałeczki, białą czekoladę kroimy na małe cząstki.
Muffinki czekoladowe z miętą i melisą
W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej wszystkie mokre.
Muffinki czekoladowe z miętą i melisą
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy; dodajemy rozdrobnioną miętę z melisą oraz czekoladę.
Muffinki czekoladowe z miętą i melisą
Masę nakładamy do papierowych papilotek, pieczemy 20-22 minuty w 190 st.C.