kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Eintopf z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przedstawiam danie jednogarnkowe, które bez problemu możemy przygotować w zaledwie pól godziny. Dzięki dużej ilości warzyw i mięsa danie bogate jest w witaminy i białko.

Eintopf z kapustą

Składniki:

Eintopf z kapustą

podstawowe

  • 500g mięsa mielonego
  • biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 cukinia
  • 2 marchewki
  • ½ białej kapusty
  • 1 kalarepa
  • 250ml sosu pomidorowego
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek

Sposób przygotowania:

Eintopf z kapustą
Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką.

Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut.

Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając.

Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i papryką. Serwować z ryżem.