Sposób przygotowania:
Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiemETAP 1:
Filety z pstrąga pozbawić skóry, oczyścić z ości i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozłożyć na foli aluminiowej, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
Oprószyć solą, pieprzem i rozłożyć listki ściągnięte z gałązek tymianku. Przyprawić z dwóch stron i zawinąć w folię, tak aby nic nie wypłynęło podczas duszenia.
Odstawić na około godzinę.
Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę.
Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy.
ETAP 2:
Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową.
Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli około 15 min. Odsączyć z wody na sicie.
ETAP 3:
Buraczka pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
Przygotować dressing z podanych składników, wlać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg.
Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą.
Smacznego.
SylaUla
Magdalena88
lukrowanepierniczki