Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, buraczkiem ćwikłowym i wędzonym twarogiem.

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem

Składniki:

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem

 

SAŁATKA PĘCZAK:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 burak ćwikłowy
  • 50 g twarogu wędzonego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

DRESSING:

Sposób przygotowania:

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem

ETAP 1:

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem
Oczyszczone filety z pstrąga przyprawić.

Filety z pstrąga pozbawić skóry, oczyścić z ości i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozłożyć na foli aluminiowej, skropić oliwą i sokiem z cytryny.

Oprószyć solą, pieprzem i rozłożyć listki ściągnięte z gałązek tymianku. Przyprawić z dwóch stron i zawinąć w folię, tak aby nic nie wypłynęło podczas duszenia.
Odstawić na około godzinę.

Na patelni wlać trochę wody, a kiedy zawrze, położyć zawinięte filety. Dusić z jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę.

Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy.

ETAP 2:

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem
Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odsączyć na sicie.

Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową.

Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli około 15 min. Odsączyć z wody na sicie.

ETAP 3:

Pstrąg łososiowy z różowym pęczakiem i twarogiem
Kaszę wymieszać z dodatkami i dressingiem.

Buraczka pokroić w drobną kostkę i dodać do kaszy razem z uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.

Przygotować dressing z podanych składników, wlać do sałatki i wszystko dokładnie wymieszać, aż kasza zrobi się różowa od buraczka ćwikłowego. Na końcu dodać pokruszony, wędzony twaróg.

Przed podaniem kaszę można podgrzać i podać z duszoną rybą.
Smacznego.