Sposób przygotowania:
Muffinki gyrosoweETAP 1:
Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli.
Przyprawić solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką przyprawy do gyrosa. Smażyć aż mięso nie będzie surowe, a następnie wystudzić.
Paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy,a pieczarki odsączyć z octu i pokroić na mniejsze kawałki.
ETAP 2:
W misce zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i 2 łyżeczkami przyprawy do gyrosa.
W drugiej misce zmieszać ze sobą składniki mokre: rozbełtane jajka z mlekiem, olejem, ketchupem oraz majonezem.
Składniki suche dodać do składników mokrych i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone produkty i wymieszać.
ETAP 3:
Masą napełniać papilotki, zajmując 3/4 ich objętości. Piec przez 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na ciepło lub zimno.