thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na muffinki

Straszne muffinki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepis na ciastka i muffinki w jednym. Straszne babeczki to w tym wypadku niespodzianka urodzinowa dla koleżanki:) Dla miłośników grozy...

Straszne muffinki

Składniki:

Straszne muffinki

 

  • KRUCHE CIASTKA (40-55 szt.):
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta drobnoziarnistej soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • kakao
  • całe migdały (ok. 1/2 szklanki)
  • słoik dżemu ok. 300 g

 

  • MUFFINKI (ok. 30 szt.) :
  • 3 szklanki mąki pszennej 550
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 4-5 łyżek kakao naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 160 g gorzkiej czekolady 60%
  • 4 jajka

 

  • DODATKOWO:
  • czekoladowy lukier
  • olej w sprayu

 

Sposób przygotowania:

Straszne muffinki
Mąkę wymieszać z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać pokrojone masło, aromat i wymieszać wszystko łyżką. Dodać wodę, wymieszać ponownie i wyłożyć wszystko na blat, wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną kulkę od razu zawinąć w folię. Do drugiej dodać 2 łyżeczki kakao, a do trzeciej 2 łyżki kakao. Zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 30 minut.



W tym czasie migdały przekroić na pół ostrym nożykiem. Na każdy paluch przypada jedna połówka. Z ciasta jasnego i jasnego brązowego formować cienkie paluchy (zaznaczając kosteczki nacięciami), na jednym końcu wbić migdała (do jasnych paluchów celowo z migdałów zdzierałam skórkę, do ciemnych nie). Układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Z ciasta najciemniejszego wykonać 3-4 duże, nieforemne ciastka. Piec partiami w temp. 165 stopni 20-25 minut na złoty kolor (przy ciemnych tego nie widać:)

Jeśli dżem jest z całymi owocami, należy zmiksować go blenderem. Z paluchów usuwać migdał i przyklejać go ponownie na odrobinę dżemu - dżem działa tu jako klej i daje.. makabryczne wrażenie;) Duże czarne ciastka umieścić w worku i utłuc na kruszonkę młotkiem do mięsa lub drewnianym wałkiem do ciasta - to będzie ziemia.



Muffinki: Suche składniki wymieszać w dużej misce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej połowę mleka, po czym wymieszać w drugiej misce z resztą mleka i olejem, a jak lekko przestygnie wbić jaja i zmiksować elektryczna trzepaczką. Dodać do suchych składników i zmiksować całość. Papilotki umieścić w formie na babeczki, spryskać olejem, wlewać masę czekoladową do wys. 2/3 wysokości foremek. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Gotowe muffiny nadziewać dżemem przy użyciu szprycy z szeroką końcówką (jak pączki). Za pomocą pędzelka smarować gęstym lukrem (wymieszałam opakowanie cukru pudru z wrzątkiem i kakao, tworząc odpowiednio gęstą, kleistą konsystencję). Maczać od razu w czarnej kruszonce. Koniec palucha zanurzyć w dżemie i wbić w babeczkę.