Sposób przygotowania:
Muffinki marchewkowe pod czapką
Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka i olej, roztrzepujemy je. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, posiekany orzechy i startą marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki (12 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, aż się zarumienią. Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy mascarpone oraz aromat pomarańczowy i dokładnie mieszamy aż do powstania gęstego lukru. Na ostudzone babeczki nakładamy porcję lukru, dekorujemy je całymi orzechami (można również posiekać część orzechów) i listkami mięty. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)