Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 342]

Muffinki-motylki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Urocze muffinki z dodatkiem twarogu. Powstały z myślą o dzisiejszym święcie dniu babci. Są udekorowane różowym twarożkiem a ciasteczka precelki przypominają skrzydełka motyla.

Muffinki-motylki

Składniki:

Muffinki-motylki

na ciasto:

  • 12 dag masła
  • 14 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 20 dag zmielonego sera z wiaderka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu cytrynowego

do dekoracji:

  • 15 dag zmielonego twarogu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobinę czerwonego spożywczego barwnika
  • precelki maślane z cukrem przypominające skrzydełka
  • odrobinę różowych wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Muffinki-motylki

Przygotowanie ciasta:

Muffinki-motylki
Gotowe ciasto nałożyć do papierowych papilotek na muffinki

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie ucierając dodać po 1 jajku i stopniowo biały ser.

Na końcu dodać parę kropli aromatu cytrynowego i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wymieszać dokładnie ciasto. Przełożyć do papierowych papilotek na muffinki do 3/4 ich wysokości i umieścić w specjalnej formie do pieczenia muffinek.

Pieczenie muffinek:

Muffinki-motylki
Po upieczeniu wyciągamy muffinki z blaszki i studzimy

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok.17 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i studzimy.

Dekoracja:

Serek mielony ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną czerwonego spożywczego barwnika.

Nakładamy na każdą babeczkę odrobinę serka. Na środku mocujemy po 2 precelki z cukrem tak aby powstały skrzydełka motylka.

Na sam środek pomiędzy precelki sypiemy wiórki kokosowe.