ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Leniwa rożdżówka z całymi jabłkami jest bardzo smaczna, wilgotna, aromatyczna i puszysta, smakuje i na śniadanie i na podwieczorek.

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami

ETAP 1:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami
Leniwa drożdżówka jest pyszną drożdżówką bez wyrabiania.

Do miski wg kolejności: kruszyć drożdże, wsypać cukier, wbić jajka

ETAP 2:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami
Najważniejsze jest, aby nie mieszać składników po umieszczeniu ich w misce.

Wlać mleko, olej, wsypać mąkę, sól, wlać olejek rumowy, nakryć talerzem, nie mieszać, odstawić na całą noc na blat kuchenny.

ETAP 3:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami
Najlepiej jabłka mieć jednej wielkości i nie duże.

Ciasto łyżką drewnianą wymieszać do połączenia składników.

ETAP 4:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami

Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać obrane i wydrążone jabłka, posypać cynamonem i cukrem.

ETAP 5:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami

W nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół piec około 50-60 minut, ciasto wystudzić w formie.

ETAP 6:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami

W kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką ze śmietaną cały czas mieszając.

ETAP 7:

Leniwa drożdżówka z całymi jabłkami

Ciasto polać czekoladą i posypać skórką pomarańczy, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu.